Gemeente Uitgeest, Castricum en Heiloo

Kunst van Annemiek Broenink

Van 20 volle zakken doppen naar 30.000 badges. De ophangbadge die u heeft gekregen bij uw folder over afval scheiden is een uniek klein kunstwerkje, gemaakt van gerecyclede doppen uit Castricum en omstreken.

De maakster? Annemieke Broenink, een Castricumse kunstenares die naam heeft gemaakt met haar sieraden in, vooral, Amerika. Ze doet mee aan de New York Fashionweek en haar sieraden hangen in de meest exclusieve art galleries in Chicago en Washington. De kettingen van gerecycled plastic en rubber komen regelmatig voorbij in de populaire Netflixserie Grace and Frankie.

Van de nek van Jane Fonda naar een scheidingsfolder voor de gemeente, hoe is dat gegaan?
“Ik sprak in mijn atelier iemand bij de gemeente die bezig was met alle veranderingen rond afval inzamelen en scheiden. Zij vertelde me dat ze nog iets wilde meegeven aan inwoners om hun scheidingsfolder mee op te hangen. Een koelkastmagneet ofzo. Ik wist meteen: dat kan toch veel leuker! Laat mij maar iets verzinnen.”

Had je daar dan tijd voor? 30.000 badges is niet niks.
“Door corona werden al mijn bestellingen uit Amerika uitgesteld of afgezegd. Ik wilde altijd met gerecycled plastic werken en dit gaf me het zetje om daar eindelijk iets mee te doen.  Ik heb een plastic shredder gekocht en een oproep gedaan op prikbord Castricum om doppen te verzamelen. Mensen brachten ze naar mijn atelier – uiteindelijk leverde dat 20 volle zakken op.”

Je maakt sieraden van rubber, afgedankte toetsenborden, oude kimono’s en gerecycled plastic.
“Ik dwing mezelf om dingen te maken van andere materialen. Een kunstwerk van gebruikte toetsenborden bracht me op het idee om van oude toetsenborden kettingen te maken. De kimono’s haal ik uit Japan. Ze zijn oud en versleten maar de stoffen en kleuren zijn nog steeds prachtig. Het blijft geweldig om een ‘oud’ standaard product te transformeren tot iets nieuws en leuks.  ”

En hoe komt een nuchtere Noord-Hollandse in Amerika terecht?
“Via een Amerikaanse sieradenontwerpster in Londen, werd ik op een kunstbeurs in Parijs geïntroduceerd aan Maxine Weintraub. Zij is inkoper bij het Museum of Contemporary Art in Chicago. Ze wilde mijn kettingen graag verkopen in de museumwinkel. Deze vrouw heeft echt mijn leven veranderd. Ze nodigde me uit om naar Washington te komen en heeft me daar aan de hand genomen en voorgesteld aan heel veel mensen. Ik ben zelf op de bonnefooi naar New York gegaan tijdens de New York Fashion Week. Mijn doel was om daar te netwerken en zo mijn sieraden te promoten. Dat is gelukt. Daar zag ook de stylist van de tv-serie Grace and Frankie mijn kettingen.”

Wie dragen jouw sieraden?
“Mijn klanten in Amerika zijn onafhankelijke, charmante vrouwen vanaf een jaar of 50. Eerst vond ik het stiekem een beetje jammer dat mijn kettingen niet als jong en hip werden gezien. Maar nu vind ik het juist mooi. De kettingen zijn voor deze vrouwen een conversation piece. ‘Je maakt me weer zichtbaar’, zeggen ze. Dat is toch geweldig om te horen!”

 

Share

Comments are closed.